Hamsters.

Hamstertjes zijn natuurlijk heel lief en schattig, wil je er wat over weten? Kijk dan op deze pagina!

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachen

Bekijk ook eens deze site!

Dehamster.nl is een super leuke site waar je vanalles op te weten komt over de hamster!

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachen

Soorten hamsters

Hamsters zijn er in verschillende soorten en kleuren. Hieronder vind je een overzicht van de vijf soorten hamsters die er zijn.

 

De Russische dwerghamster

Deze kleine grondbewoner, die tot de groep kortstaart-dwerghamsters behoort, komt in één vachtsoort voor. De vacht is kort. Ze zijn er in de volgende kleuren: wildkleur, wit (pearl), blauw (sapphire), bont en geel (camel).

De wildkleur is de originele kleur. Bont en geel/camel zijn kruisingsproducten van een wildkleurige Russische dwerghamster en een gevlekte Campbelli hamster.

De Chinese dwerghamster

Dit vriendelijke klimmertje is de enige dwerghamster die klimt en behoort tot de groep van langstaart-dwerghamsters. Vergeleken met de andere dwerghamsters is dit diertje slank en wat langer. Het heeft een staartje van 2 cm lang. Chinese dwerghamsters komen in één vachtsoort voor. De vacht is kort. De oorspronkelijke kleur is wildkleur. Verder zijn deze hamsters er in de kleuren bont en wit, die minder vaak voorkomen dan de kleur wildkleur.

De Syrische hamster

Deze grote hamster is er in normaalhaar, langhaar en in satijnbeharing. De goudkleur is de oorspronkelijke kleur van de Syrische hamster (vandaar de naam 'goudhamster'). Toen er meerdere kleuren ontstonden, veranderde de naam van deze hamster in 'Syrische hamster'.

De kleuren lopen uiteen van effen tot bont.

De Roborovski hamster

Deze kleine, actieve grondbewoners horen ook tot de groep van kortstaart-dwerghamsters. Roborovski hamsters komen in één vachtsoort voor. De vacht is wat langer dan die van de andere dwerghamsters. Roborovski hamsters zijn er in één kleur: wildkleur. Inmiddels zijn er ook witkop-roborovski hamsters. Deze hebben een wit kopje.

De Campbelli dwerghamster

Deze pittige grondbewoners, die tot de groep kortstaart-dwerghamsters behoren, zijn er in normaalhaar en met satijnbeharing. De wildkleur is de oorspronkelijke kleur. Daarnaast zijn er nog bonte, blauwe, albino's en geel-wildkleur (argente) kleuren.

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

Verzorging van de hamster

 

Een goede verzorging zorgt ervoor dat je hamster gezond blijft. Hieronder kun je verschillende tips vinden over hoe je dit kleine diertje het beste kunt verzorgen.

 

  • Bekijk dagelijks je hamster, zijn de oogjes en oortjes mooi schoon, eet hij goed, drinkt hij goed. Kijk ook naar het achterwerk van je hamster, dit moet mooi schoon en droog zijn. Als dit niet zo is dan is er vaak wat aan de hand met je hamster. 
  • Controleer maandelijks de tanden van je hamster, bij sommige hamsters is het zo dat de tanden scheef groeien. De hamster kan dan niet meer eten. Tanden moeten mooi recht op elkaar staan. Als ze scheef groeien vraag dan advies bij de dierenarts, hij kan je leren hoe je de tanden kunt knippen. Om scheve tanden te voorkomen is een knaagblok van groot belang.
  • Maak het hok en de speeltjes wekelijks schoon met een speciaal schoonmaakmiddel voor dierenverblijven (te koop in de dierenwinkel/tuincentrum) of een ander mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Dit omdat het achterblijven van agressief schoonmaakmiddel schadelijk kan zijn voor de hamster.
  • Maak wekelijks het drinkflesje schoon met een flessenborstel. Door daglicht kan er aanslag van groene alg in het flesje ontstaan, wat slecht is voor de gezondheid van de hamsters.
  • In dierenwinkels en tuincentra zijn leuke speeltjes te koop. Ga daar eens kijken en koop eens wat leuks voor je hamster.
  • Je kunt ook wat snoepjes in zijn hok verstoppen, zo moet hij zijn best doen om het lekkers te vinden. 
  • Hang een stuk appel of wortel op in zijn hok, de hamster moet zich dan uitstrekken om erbij te kunnen. Dit geeft een beetje beweging. 
  • Ze zijn dol op papier, wc-rollen en eierdozen. 
  • Maak liever geen gebruik van een loopbal waar de hamster in opgesloten zit. Het dier kan niet remmen en zal overal tegenaan rollen.
  • Hamsterwatten, hamsterbed of katoenwatten zijn ongeschikt en erg gevaarlijk voor hamsters. Hamsters kunnen hierin verstrikt raken en daardoor stikken of een pootje verliezen. Gebruik liever hamsterbedding van papier, deze zijn in verschillende leuke kleurtjes te koop in dierenspeciaalzaken en tuincentra.
  • Hamsters kun je het beste tam maken door ze aan je hand te laten snuffelen en ze wat lekkers te geven. Op deze manier raken ze aan je geur gewend.
 
  • Haal hamsters iedere dag even uit de kooi. Als je een hamster wilt oppakken, kun je dit het beste doen door met beide handen een kommetje te vormen en de hamster op te scheppen. Hamsters zijn prooidieren voelen zich bedreigd als je ze van bovenaf benaderd. Benader ze daarom zoveel mogelijk van voren. Zet de kooi eerst op tafel of op de grond als je een hamster wilt oppakken. Als hij dan valt is de schade beperkt.

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

Voeding van de hamster

Hamsters eten niet veel. Daarom is het belangrijk om een goed uitgebalanceerd knaagdierenvoer te geven. In de dierenwinkels en tuincentra zijn veel soorten voer te koop. Er is zelfs speciaal voer voor dwerghamsters. Hieronder nog enkele tips om op te letten bij de keuze voor voer.

  • Neem altijd een volledig knaagdiervoeder en wissel gerust eens van voer. 
  • Pas op met voeding waar veel pinda's en zonnebloempitten in zitten, deze producten bevatten veel vetten en daar wordt de hamster te dik van. 
  • Hamsters hamsteren. Dus als hun voerbak leeg is wil dat niet zeggen dat ze al het voer op hebben. Kijk altijd hun hok na, zeker de Syrische hamster is er een ster in om grote voorraden voer te verstoppelen in één of ander hoekje van het hok. 
  • Koop kleine zakjes voer, hamsters eten niet veel. Bewaar het voer op een droge, koele plek in een gesloten blik. Zo blijft het voer langer goed.  
  • Geef je hamster een handje voer per dag. Dit is voldoende, het maagje van een hamster is niet veel groter dan een pinda.
  • Syrische hamsters hebben behoefte aan kleine stukjes groente of fruit (appel, wortel, broccoli). Dwerghamsters hebben dit niet echt nodig, maar af en toe een stukje kan geen kwaad.
  • Dwerghamsters hebben behoefte aan dierlijke eiwitten. Geef één keer per week wat meelwormen, buffalowormen of wat katten- en hondenbrokjes. Syrische hamsters hebben dit niet echt nodig, maar ze eten het wel graag.

       

 
  • In de dierenwinkel/tuincentrum zijn verschillende soorten snoepjes te koop, dit vinden ze heerlijk. Geef die snoepjes niet te vaak, anders laten ze het voer dat ze nodig hebben liggen.
  • Hamsters drinken niet veel. Geef je hamster iedere dag vers water uit een flesje dat buiten het hok hangt. Waterbakjes worden snel vies en de kans dat je hamster er in verdrinkt is groot.