Cavia's.

Vind jij cavia's ook zo lief? Of wil je er gewoon graag meer over leren: Op deze pagina staat vanalles over cavia's!

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachen

 

Bekijk ook eens deze site!

 

 De Grote Cavia is een geweldige site, ik kijk er altijd op als ik iets wil weten voor mijn eigen caviaatje Snoetje!

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachen

 

Soorten cavia's

Cavia's komen in verschillende kleuren, tekeningen en beharing voor. De meest als huisdier gehouden cavia's zijn de gladhaarcavia en de borstelcavia. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten.

 

De Gladhaarcavia

Gladhaar

Gladhaarcavia's worden ook normaalhaarcavia's genoemd. Hun vacht is kortharig. Ze komen voor in verschillende kleuren en tekeningen.

 

De Borstelhaarcavia

Borstelhaar

Borstelhaarcavia's hebben over het hele lichaam kruinen (rozetten). Het haar is wat langer dan die van de gladhaarcavia. Ook borstelhaarcavia's komen in verschillende kleuren voor, van effen tot bont.

 

De Engels gekruinde cavia

Engels gekruind

Deze cavia heeft een kruin in het midden op zijn voorhoofd, verder is de vacht gladharig. De kleur van de kruin is hetzelfde als de rest van de vacht. Veel voorkomende kleuren zijn zwart en rood. Daarnaast komt de agouti kleur veel voor.

 

De Amerikaans gekruinde cavia

Amerikaans gekruind

Deze cavia heeft, net als de Engels gekruinde cavia, een kruin midden op zijn voorhoofd. Deze kruin is echter altijd wit gekleurd en geeft een duidelijk contrast met de kleur van de rest van zijn lichaam. De meest voorkomende kleur bij deze cavia is rood.

 

De cavia met satijnbeharing

Deze cavia's zijn gladharig, maar vergeleken met de gladharige cavia is de vacht zachter en heeft deze een mooie glans. De satijnbeharing komt in meerdere kleuren voor.

 

De cavia met rexbeharing

Rex bont

Rexcavia's hebben ruw kroeshaar. De lengte van het haar is kort en het staat een klein beetje rechtop. Rexcavia's zijn er in effen en in bonte kleuren.

 

De Langhaarcavia (Peruvian)

Langhaar (Peruvian)

Door het lange haar dat deze cavia heeft wordt deze soort minder vaak als huidier gehouden. Een optimale verzorging van de vacht vraagt om heel veel tijd. Peruvian cavia's hebben lange haren die naar voren gedragen worden. Dit komt door de rozet op hun kop. Op iedere heup zit een rozet, maar deze vallen nauwelijks op omdat het haar zo lang is. Het snuitje is wel kort behaard. Deze cavia komt in meerdere kleuren voor.

 

De Sheltie-cavia

Sheltie

De sheltie-cavia is een langharige cavia waarvan het haar naar achteren staat. Ook deze soort komt voor in meerdere kleuren.

 

De Tesselcavia

Tessel

Deze cavia's hebben lang, gekruld haar. Het haar wordt naar achteren gedragen. De vacht van deze soort vraagt om veel verzorging. Tessels komen in verschillende kleuren voor.

 

De Merino-cavia

Merino

Deze cavia heeft de haarstructuur van een Tesselcavia (krullend). Dit wordt net als bij de Peruvian naar voren gedragen. Deze soort komt niet veel voor en heeft relatief veel vachtverzorging nodig.

 

De Coronetcavia

Coronet

De Coronetcavia is een Sheltiecavia met een rozet op het voorhoofd. Het snuitje heeft kort haar. Ook deze soort komt niet veel voor en heeft veel vachtverzorging nodig.

 

De Alpaca cavia

De Alpaca cavia is een Tesselcavia met een rozet op het voorhoofd. Het snuitje heeft kort haar. Zoals voor meer langharige cava's geldt ook voor deze soort dat het wat zeldzamer is en veel vachtverzorging nodig heeft.

 

De US-teddy cavia

Deze soort lijkt erg op de rexcavia. De vacht is kort en pluizig en voelt erg zacht aan in vergelijking met de vacht van een rexcavia. Deze soort is zeldzaam.

 

De CH-teddy cavia

Het haar van de CH-teddy is langer dan het haar van de US-teddy en is erg pluizig. Ook deze soort komt niet veel voor.

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

Voeding van de cavia

Cavia’s stellen hoge eisen aan hun voeding. Een voer met te weinig voedingsstoffen kan er de oorzaak van zijn dat een cavia snel in conditie achteruit gaat en ziek wordt. Hieronder kun je lezen waar je op moet letten bij je keuze voor voer voor je cavia.

 

  • Een zeer belangrijk punt bij cavia-voeding is de voorziening van vitamine C. Cavia's kunnen zelf namelijk geen vitamine C aanmaken (in tegenstelling tot veel andere zoogdieren). Bij een tekort aan vitamine C ontstaan er verlammingsverschijnselen. Geef je cavia daarom altijd een volledige caviakorrel met minimaal 3000 mg vitamine C per kg.
  • Omdat vitamine C op den duur uit het voer verdwijnt, is het belangrijk het voer in een luchtdichte en donkere bewaardoos te bewaren.
  • Het is het meest verstandig om de cavia, net als het konijn, een brok te voeren en geen gemengd voer. Bij het gemengde voer bestaat de kans dat ze de lekkerste elementen eruit eten en de minder lekkere dingen laten liggen, die misschien wel heel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Met een korrel weet je zeker dat je dier alle nodige voeding binnenkrijgt.
  • Cavia's mogen iedere dag een klein stukje fruit of groente (andijvie, paprika, appel, wortel, broccoli, sinaasappel). Geef geen hele kroppen, dagelijks een stukje is voldoende. 
  • Cavia's hebben veel behoefte aan ruwe vezel, dit zorgt voor een goede darmwerking. Geef de cavia daarom iedere dag vers hooi.
  • Cavia's hebben aan twee handjes voer per dag per cavia voldoende. 
  • Geef je cavia's iedere dag vers drinkwater.
  • Voor de afwisseling kun je de cavia wat caviasnoepjes geven. In de dierenwinkels en tuincentra zijn diverse soorten verkrijgbaar. Ook snoepjes met extra vitamine C.

 Gemengd voer.                 geperste korrel.

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen

Verzorging van de cavia

 

Een goede verzorging zorgt ervoor dat je cavia gezond blijft. Hieronder kun je lezen wat er bij de verzorging van je cavia komt kijken.

 

 

  • Bekijk dagelijks je cavia’s: zijn hun oogjes en oortjes mooi schoon? Eten ze goed en drinken ze goed? Als dit niet zo is, dan kan er wat aan de hand zijn met je cavia. 
  • Controleer maandelijks de tanden van je cavia. Bij sommige cavia’s is het zo dat de tanden scheef groeien. De cavia kan dan niet meer eten. Tanden moeten mooi recht op elkaar staan. Als ze scheef groeien vraag dan advies bij de dierenarts. Om scheve tanden te voorkomen is een knaagblok van groot belang. 
  • Bekijk regelmatig de nagels van je cavia’s, deze kunnen wel eens te lang worden. In de dierenwinkel/tuincentrum kunnen ze je uitleggen hoe je deze het beste kunt knippen. 
  • Controleer je cavia wekelijks op kale, grijzige plekken. Cavia’s zijn gevoelig voor schurft. Behandel je cavia's 4 maal per jaar tegen parasieten om schurft te voorkomen. Hiervoor zijn in de dierenwinkel/tuincentrum middelen verkrijgbaar. Schurft is niet dodelijk, het is alleen heel vervelend voor het dier. Deze ziekte kan overgedragen worden van dier op mens, was dan ook altijd je handen nadat je de cavia's hebt vastgepakt.
 
  • Cavia's zijn schrikachtige dieren. Als je een cavia wilt oppakken, dan kun je dit het beste doen door de cavia van voren te benaderen. Als je cavia's van boven benadert voelen ze zich bedreigd, omdat het van oorsprong prooidieren zijn. Vouw een hand om zijn borst achter de voorpootjes en ondersteun met je andere hand het achterlijf.
  • Maak wekelijks het hok schoon. Dit kan het beste gedaan worden met een speciaal schoonmaakmiddel voor dierenverblijven (verkrijgbaar in de dierenwinkel/tuincentrum) of een mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Er kunnen namelijk resten van schoonmaakmiddel achterblijven in het hok, wat schadelijk kan zijn voor de cavia's.
  • Maak wekelijks het drinkflesje schoon met een flessenborstel. Door daglicht kan er aanslag van groene alg in het flesje ontstaan, wat slecht is voor de gezondheid van de cavia's.
  • In dierenwinkels/tuincentra zijn leuke speeltjes te koop. Ga daar eens kijken en koop eens wat leuks voor je cavia. Speeltjes zorgen voor afleiding en gaan verveling tegen.
  • Je kunt ook wat snoepjes in zijn hok verstoppen, zo moet hij zijn best doen om het lekkers te vinden. 
  • Maak liever geen gebruik van een loopbal waar de cavia in opgesloten zit, het dier kan niet remmen en zal overal tegenaan rollen.
  • Haal de cavia's iedere dag uit hun hok en laat ze los lopen in huis of in de tuin. Blijf wel altijd in de buurt. Cavia's zijn knagers en kunnen je spullen beschadigen of zichzelf verwonden.
  • Cavia's kun je het beste tam maken door ze iedere dag uit hun hok te pakken en ze rustig aan je handen te laten snuffelen. Praat rustig tegen je cavia en stel het dier op z'n gemak. De cavia zal je snel gaan herkennen en naar je fluiten zodra hij je ziet of hoort.

LachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachenKnipogenLachenLachen